Podstawowe pytanie to takie, czy nie jadasz mięsa czy także wszelkich innych produktów odzwierzęcych ( jaja/mleko). Jeśli wykluczyłeś produkty odzwierzęce, to faktycznie temat jest bardziej problematyczny w kontekście zapewnienia sobie odpowiedniej ilości pełnowartościowego białka. W takim przypadku należy się skoncentrować na różnorodności [...]
Cześć! Jeżeli chcesz przytyć to warto byłoby zacząć trenować siłowo, dzięki temu masa jaką nabierzesz będzie w większości masą mięśniową, oczywiście przy dobrze dobranej diecie. Bez treningu nadmiar kalorii raczej będzie odkładał się w postaci tkanki tłuszczowej, gdyż nie będzie odpowiedniej stymulacji by ją budować. Na początku możesz rozpocząć [...]
Tak naprawdę wszystko zależy od Twoich celów i przede wszystkim diety. Pamietaj, że odżywki mogą co najwyżej stanowić jej uzupełnienie a nie podstawę. Ważne jest żeby odżywka, którą kupujemy zawierała przede wszystkim pełnowartościowe białko i wolna była od dodatków takich jak kreatyna, tauryna czy glicyna. Choć wydawać by się mogło, że składniki [...]
Cześć! Stawiasz sobie bardzo trudne zadanie, ponieważ chcesz zamienić 9kg tkanki tłuszczowej na 9kg tkanki mięśniowej. Zadanie to będzie również czasochłonne, taka zmiana nie nastąpi w 2 czy 3 miesiące, będzie trwała rok lub dłużej. Na samym początku musisz pamiętać o tym by odpowiednio obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne, w Twoim wypadku [...]
Tak gainer po treningu będzie najlepszą porą. Białko wg braków. Ja też SFD i AN głównie. Głównie WPC, ale ostatnio wziąłem sobie kazeinę, bo miałem ochotę na coś o gęstszej konsystencji
Drżenie dłoni, ciała, mięśni po wysiłku fizycznym może być związane ze zmęczeniem po treningowym. Każdy z nas jest inny i każdy reaguje na zmęczenie inaczej. Jeśli jednak niepokoi Cię to, idź do lekarza, być może dostaniesz skierowanie do reumatologa, który na pewno Ci pomoże jeśli będzie to coś groźniejszego. Warto również kontrolować ciśnienie, [...]
Cześć! Ćwiczenie czy trening siłowy daje bodziec organizmowi do wzrostu, ale organizm musi mieć z czego budować mięśnie. Dlatego bardzo ważne jest odżywianie w trakcie budowania masy mięśniowej i spożywanie więcej kalorii niż organizm potrzebuje. Zanim zaczniesz warto zacząć od obliczenia jak dużo kalorii potrzebujesz, tutaj znajdziesz wzór - [...]
Witam Jak najbardziej można spożywać taką formę miesa, pod warunkiem że przygotujemy to sami z jak najmniej przetworzonych składników. A co można powiedzieć o różnorakich produktach ze słoików, które cieszą sie duża popularnością ? Faktem jest, że przyciągają one uwagę konsumentów i wydają się opcją o wiele zdrowszą aniżeli ich odpowiedniki w [...]
Proponuje w tym wypadku zacząć od redukcji i pozbyć się boczków . Gainer zdecydowanie do odstawki . Planów treningowych jest mnóstwo np : https://potreningu.pl/articles/6459/jak-trenowac-w-domu-trening-bez-silowni-i-sprzetu Podstawa będzie prawidłowa dieta z ujemnym bilansem kalorycznym : Zacznij od policzenia zapotrzebowania kalorycznego [...]
[...] Tu masz spoko propozycję. Dobry skład i sporo smaków do wyboru, więc na pewno znajdziesz coś dla siebie. Jeżeli chodzi o kalorie to z tym luz, trzymam miche mam 70kg wagi 179-180cm wzrostu i wcinam 3200-3300 kcal w tym bialko 160g i tluszczy jem malo bo tylko 60g staram sie je zastapic w wiekszosci weglami
z tego, co widziałam to ostatnio pod aukcjami pojawiły się badania tej firmy i są jak najbardziej w porządku. ogólnie chłopak ma pare rzeczy od nich, przerzucił się po kilku testach z innymi firmami i jest zadowolony. Ja mogę powiedzieć na tyle, ile próbowałam, że smaki mają dobre i super rozpuszczalność (BCAA, białko) zwłaszcza w porównaniu do [...]
Oczywiście, że gainer możesz wkomponować w swoją dietę w końcu jest to zamiennik posiłku i najlepiej stosować go jako posiłek po-treningowy. Jest lekko strawny i szybko się wchłania. Jeśli natomiast masz bardzo mało kalorii w swojej diecie, to warto bazować na konwencjonalnej żywności, gdyż jest ona większa objętościowo i bardziej sycąca od [...]
Cześć! Twój organizm spala bez przerwy mieszankę węglowodanów i tłuszczy. W zależności od intensywności wysiłku ta mieszanka ma różne proporcje. Organizm ma trzy źródła energii z których może skorzystać: - Glikogen - glukoza zmagazynowa w mięśniach, - Tłuszcz - podskórny jak również trzewny lub zmagazynowany w mięśniach, - Mięśnie - do spalania [...]
Cześć! Na samym początku oblicz ile tak naprawdę Twój organizm potrzebuje aby być na zerze kalorycznym. Bo może być tak, że ta liczba się znacznie różni od 3000 kcal. Tutaj możesz znaleźć wzór do obliczenia zapotrzebowania ->http://www.sfd.pl/-t276436.html Jeżeli ta liczba będzie mniejsza niż 3000 kcal, to zostań tej kaloryczności. Natomiast [...]
Powinieneś użyć kalkulatora i do wyliczać użyć mięso z nogi kurczaka bez skóry. Jest to ok 130 kcal na 100g. Natomiast jeśli zważyłeś je po upieczeniu, to należałoby dodać do tego ok 20-30% utraconej masy w wyniku procesu obróbki termicznej. Czyli, jeśli ważone mięso po odjęciu skóry i kości miało 110g, to do kalkulatora powinieneś wprowadzić ok [...]
Witam, Gainer odżywka węglowodanowo-białkowa jest produktem specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Jak sama nazwa wskazuje, stosować ją należy w specjalnych do tego sytuacjach. Z kolei przeznaczona jest ona dla określonej grupy osób. Przydaje się również sytuacjach, gdy nie mamy czasu, możliwości na przygotowanie lub zjedzenie posiłku. Jak [...]
Dla osób, które zajmują się zawodowo żywieniem i znają się na zamiennikach produktów żywieniowych, które serwowane są w formie proszków Herbalife uchodzi za firmę godną wielu dowcipów. Osobiście nie znam firmy w naszej branży, które oferowałaby tak niewiele za tak dużą cenę. Ich odżywki są po prostu nieadekwatnie drogie do ich składu. Za tę samą [...]
Cześć! Sprawa jest prosta, wejdź na poniższą stronę i oblicz zapotrzebowanie zgodnie z wzorem: http://www.sfd.pl/-t276436.html - Wzór na zapotrzebowanie kaloryczne. Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: [...]
Cześć! Obecnie powinieneś rozpocząć redukcję. Aby to zrobić zacznij od obliczenia zapotrzebowania kalorycznego, wzór znajdziesz tutaj -> http://www.sfd.pl/-t276436.html Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: [...]